onsdag 25 mars 2015

LUNDQUIST, MARIE (SVERIGE


LUNDQUIST, MARIE (SVERIGE
Författare

Deltagit lite till och från under många år

 

Att vara författare betyder att kunna uthärda ensamheten. Den gemenskap man, såsom varande inte mer än människa med sociala och intellektuella behov, ändå söker, måste vara skapad med transparenta och böjliga väggar.

     Helst inte inordnad i ett sammanhang som begränsar, stigmatiserar och artmärker. FSL har under de år det funnits (och det är häpnadsväckande många, med tanke på hur många ”tankesmedjor”, visionära luftslott och välmenande kulturprojekt som blossar upp som irrbloss, för att sedan dö, gå i kvav, på grund av samhällets njugghet eller eldsjälars trots allt begränsande kapacitet att orka brinna för evigt). 

     FSL har varit och år just en sådan paradoxal bastion – både en fri solitär och ett slags moderskepp – fritt navigerande på litteraturens och konstens stora hav, med en flotta av alla sorters små och stora liv- och följebåtar, i och ibland (med moderskeppets tillåtelse) utom sikte.  Just kontinuiteten och alla utväxter, samarbeten med andra kulturinstitutioner,  bok- och tidskriftsutgivning,  internationellt gränsöverskridande samarbetsprojekt – allt utfört på egna och frisinnade villkor  - måste framhållas som ett av de viktigaste skälen till stöda FSL:s fortsatta existens. Att bygga upp en sådan månghövdad  - drake – höll jag på att skriva, fast jag menar verksamhet – är ett komplext och organiskt arbete som kräver insikt, fantasi och en sorts intellektuell stigfinnaranda. Hur snabbt kan inte detta, med kortsynthet och samtidens kulturkommersialism som ledstjärna raseras… 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar